понедељак, новембар 16, 2009

Biciklisti u Srbiji

U načelu, mogu da se podele u sedam grupa.

1. Egzibicionisti. Postoje tri podvrste u okviru ove grupe. Svima je zajednička želja da budu primećeni.

a) Likra ekipa. Najčešće su muškog pola, ali sreću se i ženski poklonici ovog stila. Spremni su da obuku kompletnu aerodinamičnu opremu, počevši od biciklističkih pantalona, preko uskih majica i jakni, pa sve do kacige, rukavica, naočara i kamašni, da bi se provozali desetak minuta po centru grada ili okrenuli jedan krug oko Ade. Skloni su druženju, ali samo sa sebi sličnima. Bicikli su im najčešće poznatih marki i veoma skupi.
b) Fensi ekipa. Podjednako su zastupljeni i muškarci i žene. Jedino što ih zanima jeste stil. Voze se tip-top sređeni, često i u odelima ili elegantnim suknjama, ali šta je malo nepraktičnosti nasparam tolikih pogleda. Bicikli su im mahom klasični i otmeni. Gnušaju se brzine. Opsednuti su detaljima. Muškarci vole da nose kačkete i šalove, a devojke grejače za uši i skupe čizme. Takođe su skloni druženju isključivo sa sebi sličnima. Onog dana kada vožnja bicikla postane opšteprihvaćena, počeće da voze trotinete, ili nešto slično.
c) Gradski ratnici. Termin kojeg se sablažnjavaju jer su oni, je l' te, urban warriors. To su, uglavnom, muškarci (mada, nađe se i koja devojka) oko tridesete, često iskompleksirani. Oblače se naizgled neobavezno, ali i najmanja pojedinost dobro je smišljena. U potrazi za adrenalinom kreću se najprometnijim bulevarima. Obožavaju riskantno provlačenje između automobila i nizbrdice. Neskloni su druženju. Zlo i naopako ako ih neko primeti da voze biciklističkom stazom.

2. Ekolozi. Grupa sastavljena pretežno od Roma. Nađe se među njima i poneki gubitnik u tranziciji druge nacionalnosti. Skupljaju staru hartiju i bicikli im služe samo kao prevozno sredstvo. Često je reč, zapravo, o triciklima, sumnjivih kočnica i upravljivosti, gde prepravljen prednji deo nosi kavez za kartone i papir. Stil odevanja im je neobavezan. Pripadnici pojedinih grupa ne smatraju ih pravim biciklistima, što ekologe ne uzbuđuje previše. Za razliku od ostalih, jedini, zapravo, rade nešto korisno.

3. Brđani. Naizgled obični građani koji svaki trenutak, koliko im to okolnosti dozvoljavaju, koriste da odu u što udaljeniju vukojebinu, gde uživaju u vožnji. Često se pitaju zašto je čovek uopšte napuštao taj raj na zemlji i preselio se u smrdljive gradove, sve dok na kraju vikenda ne učine isto. Od ekologa se razlikuju po tome što vožnju bicikla upražnjavaju iz čistog zdovoljstva. Mada je mogućnost da ih sretnete srazmerno mala, vrlo su druželjubivi; osim ako ih ne podsetite da do planina dolaze vozilima koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem i da bi njihova ljubav prema prirodi bila znatno jednostavnija ako bi se preselili u neko zabito selo.

4. Sportisti. Svi oni koji treniraju biciklizam, trijatlon ili koriste vožnju kao deo fizičkih priprema za neki drugi sport. Neiskusan posmatrač može da ih pomeša sa likra likovima. Mala je mogućnost da ćete ih uočiti u gradu. Voze izuzetno brzo, obično u grupi, a često ih prati i servisno vozilo. Pokazuju neočekivanu odbojnost prema biciklu kao prevoznom sredstvu. Najbolje su organizovani, ali se i najčešće povređuju, što je i glavni razlog zbog kojeg depiliraju noge.

5. Akrobate. Pojavljuju se početkom osamdesetih, nadahnuti filmovima BMX-banditi i E.T. (obavezno pogledati kraj). Povećava im se broj otkad je napravljeno nekoliko skejt-parkova koje sve više koriste. Sedište spuštaju što je moguće niže. Ovo bi se i moglo razumeti kao zaštita od, khm, nezgodnih povreda prilikom skokova. Ali zato ostaje nejasna njihova čudna sklonost da isto čine i s obaveznim širokim farmerkama, tako da nije retkost da im se vidi donji veš i pola dupeta. Druže se samo međusobno, gde razvijaju snažno osećanje zajedništva.

6. Poštari. U manjim mestim i na periferiji većih gradova poštari imaju službene bicikle. Koriste ih isključivo tokom radnog vremena i ljubomorni su na kolege kojima su zapali skuteri. Ne raduje ih previše podatak da se pošta raznosi biciklima i u nekim od najrazvijenijih zemalja (Danska, Holandija, Belgija). Nose plave uniforme, dok su im dvotočkaši žuti.

7. Polunormalni. Najbrojnija skupina. Odlikuje ih izuzetna šarolikost kada je reč o uzrastu, obrazovanju, imovinskom statusu, pogledu na svet... Voze bicikl iz svakojakih razloga; dosada, rekreacija, siromaštvo, druženje, nesanica, inspiracija, depresija, radoznalost... Iako povremeno pokazuju slonosti ka nekoj od gorenavedenih kategorija, ne mogu da se svrstaju ni u jednu od njih. Naziv su dobili zato što se i pored gotovo nikakve biciklističke infrastrukture, nevaspitanih i bezobraznih vozača automobila, u najboljem slučaju ravnodušnog odnosa okoline i još mnogo drugih nepovoljnih okolnosti, usuđuju da zavrte pedale i uživaju u vožnji bicikla.

19 коментара:

Мјауриса је рекао...

Ups, gde li onda ja spadam? Možda je najgore ako si u kombinaciji više kategorija. :D Biće da sam polunormalna brđanka. Super zvuči.

Inače mnogo volim ove likra tipove. Prosto se osetim inferiorno kada oni onako kao sa reklame prođu pored mene i oduvaju me. (Imala sam jednog takvog druga koji nije smeo sa mnom da vozi uveče do Galovice, ali bio je fin i priznao mi je da on voli bajs, ali se plaši mraka!) To su znači oni što ne nose gaće i vidi im se dupe (posebno kada je sunčano) ako su im pantalonice iole izlizane? E, znam ih, samo što ih drugačije zovem. 0:)

Ooooodličan post! Čekam nastavak. Ovo je neiscrpno. :)))

Анониман је рекао...

Nemojte tako :-)

Ja sam definitivno grupa 7 (bez daljnjeg) ali, pogotovo u kasnu jesen / zimu imam primese grupe 1a - što se oblačenja tiče (bicikl nije skup).

Ma kako smešna izgledala ta odeća, jako, jako prija na 0 - 10 C dok pedalate po Kosmaju i Avali :-)

mizzicatto је рекао...

sjajno. i samo bih da dodam da je pre tacno deset godina jedan iz 5. grupe demonstrirajuci voznju na zadnjem tocku naleteo na mene u sred carsije i unistio mi naocare. tad smo poceli da se druzimo. nisu oni tako losi. bolji su od ovih likrisanih :)

spidloris је рекао...

mjaurisa - hvala. pa i nisi lose prosla. zamisli da si polunormalan postar :)

vesic.org - ma znam, naravno... i sâm sam, makar neko vreme, bio u svakoj od grupa i mogu da kazem da je u ovoj zemlji najteze biti ekolog a najlakse egzibicionista :)

milisha - da li prijateljstvo i dalje traje? i taman posla da mislim da je bilo ko los. ali od akrobata draze su mi, recimo, likrisane devojke :)

ph је рекао...

kod nas fenseri voze montiće po gradu (kona po mogućnosti) ili, sve češće, cruisere, a alternativci i eko-anarhisti što stariji bajk (jer ne žele podržavat industriju) da smanje utjecaj na okoliš. poštari nemaju bicikle.
a vozači su podjednako bezobrazni. iako sam primijetila da ne-biciklisti pokazuju više poštovanja prema suknjama, onda sasvim lijepo znaju stat na zebri, pridržavaju vrata od haustora, pitaju jel treba pomoć uz stepenice...:) commuting- bicikliranje je sve manje čudaštvo (dolaziš na posao bajkom a imaš auto?!?)samo jes malo nepraktično. kako možeš prepoznati biciklisticu ako ne vidiš bicikl? ne nosi dugačke ogrlice i šalove, poučena sudbinom isadore duncan, a svaka suknja duža od koljena joj ima crne fleke po rubovima :)
tako da likra ima svojih prednosti za vožnje dulje od 15 min:)
nasmijala sam se čitajući, a malo mi je i laknulo, bit će da sam ipak polunormalna, mada sam na početku pomislila da sam šizofrenična:) doduše, to možda ne bi rekao netko tko me vidi kako psujem kretene kad mi oduzmu prednost :)

spidloris је рекао...

ph - cuj, za preventivu mrlja postoje stitnici za lanac, a i cuvena stipaljka... s druge strane, sta fali suknji do kolena...

ph је рекао...

štitnici za lanac su previše fensi i višak opreme koji usporava, a štipaljka se, kao i zavezani čvor, lako otme kontroli:) suknji do koljena niš ne fali, šta jes jes

I је рекао...

Ko bi rekao, da smo tako slojevit narod...:-)

I.

spidloris је рекао...

I - a tek kad bismo dosli do dodatnih podela u okviru pojedinih grupa :)

I је рекао...

Moze, ali uz picence.

Blurred је рекао...

Čini mi se da u Beogradu ima taman toliko biciklista u novembru koliko da pokriju ove kategorije.
Pronašla sam se kod polunormalnih koji mi deluju i kao najfleksibilnija grupa, mada bi mogla da budem i ekolog jer idem na posao bajsom ako ne pada kiša, što me čini pomalo i gratskom ratnicom samo što ja ne volim da idem opasnim ulicama i preferiram uređene staze, ali šta ću kad nema.
Inače, tekst mi je baš prijao.

spidloris је рекао...

Nit - ekolog si jedino ako imas naviku da skupljas staru hartiju dok vozis, a za gradsku ratnicu bojim se da ti nedostaje neki kompleks, doduse, ko zna...

po onome sto sam video na tvom blogu, koketiras i sa fensi ekipom, ali sva je prilika da si medju polunormalnima (pripadnicima sedme kategorije, ako ti je tako draze)

sjajno je sto ides bajsom na posao i drago mi je da ti je tekst prijao. hvala

posto si u vezi s brojem biciklista tokom zime u pravu, ako primetis nekog polunormalnog, a deluje ti kao bivsi egzibicionista i neuspesni akrobata s pogledom postara - taj sam

Blurred је рекао...

Ako te primetim bice mi veoma drago i sigurno cu ti se znacajno osmehnuti u stilu : "totalno te kapiram". To uvek radim kad vidim nekog polunormalnog na bajsu.
U biciklizmu, fensi ekipa otpada odnosno, mene bi svaka fensi ekipa izbacila jer mi na bajsu pise "ekscluziv" i nemam board computer i slicne "neophodnosti". Od skora imam zvonce jer sam ukapirala da je to ipak bolje nego vikati ljudima "samo maaaaloooo da proooodjem".
A svideli su mi se ovi ekolozi pa bi da budem bar poluekolog jer ne uzimam plasticne kese u radnji i skupljam djubre na plazi a volim da kupujem od ekologa na buvljaku ;-)

jj је рекао...

hahahaha, genijalno! (pročitah sa zakašnjenjem)
jbg, ja bih, da vozim igde, rado taj jedan retro bajs, samo bez cizmica i grejaca.
ili onaj jedan vintidz auto koji smo ti narucili za prosli rodj:) al znam sta ti mislis o starim fotoaparatima, pa verovatno i o ovome :)
i nije to pozeraj, vec
cisto uzivanje u lepom :) ali, istina, nema zapravo veze sa voznjom bajsa.
uostalom, ti bi se kao bunio protiv ovako neceg https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=0e29d18162&view=att&th=12598c40da3766ce&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_g3afo39c0&zw
:)

spidloris је рекао...

jj - nisi upoznata sa razvojem dogadjaja. problemi s ramenom...

o da, sve vise razumem uzivanje u lepom. mislim, ne bih bas da nosim cizmice i grejace, ali ako bude moralo, pa jebiga... :)

Анониман је рекао...

Kakav dobar post!

Polunormalna-na-pauzi

spidloris је рекао...

Anonimna polunormalna na pauzi - Hvala!

Nego, ostavila si nedoumicu o prirodi pauze. Da li si polunormalna koja pauzira ili si polunormalna samo tokom pauze :) (polunormalan koji ce po svemu sudeci morati da predje u fensi ekipu)

Анониман је рекао...

tekst je relativno slab,sa dosta revolta...

spidloris је рекао...

anoniman - hvala na komentaru