среда, фебруар 17, 2016

Heroj Sao Paula



Jedna vest privukla mi je pažnju prošle nedelje. Četrdesetsedmogodišnji Leonor Xavier Henriques de Moura (zaslužio je da mu se navede celo ime) radi kao inspektor u kriminalističkoj policiji Sao Paula i strastveni je biciklista. U subotu po podne, vraćajući se sportskim biciklom sa vožnje po okolini Sao Paula, zatekao se na mestu saobraćajne nesreće. Žuti porše bez tablica prošao je kroz crveno i oborio dečaka na pešačkom prelazu.
Inspektor Leonor prišao je, zajedno sa još nekoliko prolaznika, da pomogne dečaku. Među prolaznicima našao se i lekar koji je dečaku pružio prvu pomoć. Inspektor Leonor dao se u poteru za poršeom.
Na zakrčenim ulicama Sao Paula nije bio bez šansi. Hteo je da stigne porše pre nego što se ovaj dokopa nekog šireg bulevara ili otvorenog puta. Provlačio se između automobila, sekao im put, prelazio sa kolovoza na trotoar i nazad, ne obazirući se na trubljenje vozača. Nije uspevao da stigne porše, ali nije ga ni gubio iz vida.
Kada je u daljini primetio da je porše skrenuo desno, inspektor Leonor pretpostavio je kuda se begunac uputio, pa je preprečio put, projurivši biciklom kroz veliki tržni centar. Jedva je izbegao radnike obezbeđenja koji su pokušali da ga uhvate. Izašavši iz tržnog centra, našao se na pešačkom prelazu. Žuti porše se tek približavao. Probao je da ga zaustavi, ali porše je samo nastavio i zamalo udario inspektora Leonora koji je nastavio poteru.
Došli su do gradskog parka. Inspektor Leonor iskoristio je blagu nizbrdicu i gužvu na ulicam zbog nekog festivala u parku, pa se približio poršeu koji se na semaforu našao u koloni. Sigurno bi ga stigao da putnik jednog taksija nije nemarno otvorio vrata u koja je inspektor Leonor udario. Srećom, nije se ozbiljno povredio, ali iskrivio je prednji točak i bicikl više nije mogao da se vozi.
Krenuo je peške ka poršeu. Begunac ga je, međutim, primetio, pa se autom popeo na trotoar, zaobišao kolonu i prošao kroz crveno. Nije daleko odmakao, pošto ga je zaustavila kolona na sledećem semaforu, koju sada nije mogao da zaobiđe. Izašao je iz auta i trčeći se uputio ka festivalskoj vrevi u parku. Inspektor Leonor pojurio je za njim, ali bio je spor u biciklističkim patikama sa pločicama na đonu. Izuo se, no ni bosonog nije bio dovoljno brz da bi begunca stigao pre nego što se utopi u masu.
Onda je primetio nekoliko klovnova koji su pored fontane u parku izvodili trikove na BMX biciklima. Prišao je jednom klovnu, oteo mu bicikl i pojurio za vozačem poršea. Ostali klovnovi, ne znajući o čemu je reč, krenuli su u poteru za inspektorom Leonorom.
Inspektor Leonor sa bicikla se obrušio na vozača poršea, oborio ga na zemlju i počeo da mu lupa šamare. Nije primetio klovnove koji su skočili na Leonora. Vozač poršea iskoristio je gužvu, seo na bicikl i ponovo počeo da beži. Dok je inspektor Leonor izašao na kraj s klovnovima i objasnio im šta je posredi, vozač poršea već je odmakao. Bez obzira na to, inspektor Leonor nanovo je biciklom pošao u poteru. Nije mu u prilog išlo što je u makljaži uganuo nogu.
Begunac se sada uputio nazad ka ulici. Usledila je biciklistička jurnjava po  Sao Paulu koja se završila tako što je begunca na jednoj raskrsnici oborio skuter koji je prošao na crveno. Stigavši begunca, inspektor Leonor poneo se profesionalno i pužio mu prvu pomoć. Počeo je da mu namešta iščašeno rame i slomljenu nogu, iako to, po sopstvenim rečima, nikada ranije nije radio. Nije uspeo, ali kažu da se baš trudio.

Нема коментара: